Maloljetna kćer trudna

Maloljetna kćer trudna

Premda sam u njenoj drugoj godini života nakon burnog razvoda ostala samohrana majka, moja kći i ja smo bile bliske i svaki tren njenog odrastanja mi je bio slatka muka, pokoji problem ali mnoštvo radosti. Imala sam i sreću da su mi roditelji financijski dobro stajali cijelog mog života pa sam se mogla u miru posvetiti njoj, bez da sam se puno naradila van kuće – priznala nam je Kristina iz Malog Lošinja, 40. godišnja majka maloljetne Mije.

Smatrala sam da joj trebam pružiti sve što mogu baš kako su moji pružili meni. I unatoč svemu materijalnom i svoj mojoj pažnji, Mija je bila dobro dijete, nije bila razmažena, a naš je odnos bio savršen. Sve do njenog, po meni preranog ulaska u pubertet kada se s nepunih 13 godina počela ponašati buntovno bez ikakvog razloga. Sve za što sam vjerovala da sam izbjegla mi se tada obilo o glavu pa sam, od njene 13. godine proživljavala pakao – od strahova kad ne bi došla kući u dogovoreno vrijeme, straha zbog dečki koji su je počeli zanimati, nemoći zbog popuštanja u školi… lista je poduža. No pravi je horor počeo kada je jedan dan, vidno uzrujana i u strahu od moje reakcije, došla doma i priopćila mi da je trudna. Mislila sam samo o tome kako joj je život gotov. U glavi su mi se vrtjeli brojni veliki planovi koje sam za nju imala i mogla sam si predočiti kako svaki od njih propada.

Dok nisam pomislila na posvojenje. To mi je tada izgledalo kao idealna šansa da kćeri vratim život i mladost. Ipak, tada 16. godišnja Mija je svim svojim bićem bila protiv. I kad sam shvatila kako si je ona isplanirala život, koliko je sigurna bila da će, uz moju pomoć podići sretno dijete i završiti fakultet, koliko je, a da ja ni sama nisam bila svjesna odakle, upoznata sa svim problemima koji ju očekuju ali je za svaki našla i praktično i realno rješenje – shvatila sam kako sam ja ta koja treba pomoć, a ne ona! Umjesto razgovora sa psiholozima nazvala sam Tarot centar Svijetla budućnost gdje sam dobila savjetnicu koja mi je iskristalizirala kako moje 16. godišnje dijete razmišlja zdravije od mene! Danas je dovoljno da pogledam svoju kćer koja je pred diplomom i unuku koja je ista mama – prekrasna, pomalo prgava ali dobra djevojčica. Ponekad nam očito netko tko nije emotivno vezan za problem, a ima pravo znanje i alate, najviše može pomoći. Da nisam nazvala stručnjake koji u tom centru rade 24/7 i potpuno se otvorila jednom od njih, danas bi se još borila sa sobom i svojim iskrivljenim željama. Uz to možda ne bih više ni imala kćer, a kamoli predivnu unučicu. Nemojte ni vi da vas jedan poziv drži podalje od prave sreće!